Nastavljena ekshumacija na lokalitetu Lokvice na Igmanu

Na lokalitetu Lokvice, Golo Brdo na planini Igman, danas je nastavljena ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava. U toku dana su pronađeni posmrtni ostaci više osoba, kao i ostaci čahura, koji ukazuju da su žrtve vjerojatno i ubijene na navedenom lokalitetu.

Iz Tužilaštva BiH navode da su u grobnici pronađeni posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće od više osoba, što ukazuje da se na navedenom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci više žrtava.

Osim odjeće, kako su naveli izdržavnog Tužilaštva, na navedenom lokalitetu pronađeni su i ostaci čahura, što ukazuje da su žrtve vjerojatno strijeljane i ubijene na navedenom lokalitetu.

Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe BiH potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da će se ekshumacija nastaviti i sutra, kada će na teren doći i patolog Hamza Žujo, kako bi se tijela izvadila iz grobnice.

“Za sada, na površini grobnice je uočeno najmanje sedam tijela. Pretpostavlja se da se radi o grupi od 12 osoba iz Donjih Hadžića koji su preko Igmana pokušavali pobjeći do teritorije pod kontrolom Armije BIH, ali su na ovom lokalitetu sačekani i likvidirani“, rekla je Emza Fazlić.

Istražitelj Tužiteljstva BiH na terenu koordinira rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije, a vrši se i pretraga šire lokacije u potrazi za posmrtnim ostacima, jer dostupni dokazi i iskazi svjedoka ukazuju da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci većeg broja osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *