10. decembar: Međunarodni dan ljudskih prava

 

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava. Za sve nas koji radimo na zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava danas je iznimno važan dan. Slaviti Međunarodni dan ljudskih prava prije svega znači zastati na trenutak i razmisliti koliko su ljudska prava važna. 

Koliko je za cijeli svijet bilo važno donošenje Opće deklaracije o ljudskim pravima usvojene na današnji dan. Koliko smo svi u modernom svijetu međusobno povezani i koliko je važno da postoje univerzalni principi na koje se svi možemo pozvati u trenutcima kada su nam kao pojedincima ali i obiteljima, lokalnim zajednicama, nacijama ugrožena individualno odnosno kolektivna ljudska prava. Važno je da razmislimo o tome, da jedni druge podsjetimo na to. Da se prisjetimo vremena prije donošenja Opće deklaracije, vremena genocida i drugih strašnih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata u našem gradu, u našoj zemlji, u našoj regiji, na našem kontinentu, na drugim kontinentima.

Podsjetiti se i ne zaboraviti je važno, a jednako tako važno je i učiniti nešto. Važno je dati osobni doprinos borbi za ljudska prava. Važno je osobnim stavom i djelovanjem osnažiti mehanizme zaštite ljudskih prava koje imamo u Općoj deklaraciji i drugim međunarodnim i nacionalnim dokumentima. Ali dokumenti djeluju onoliko koliko su pojedinci i zajednice spremne djelovati na provođenju principa definiranih u dokumentima. I zato, kada idući put čujete da netko pored vas govori o ciganima, čifutima, četnicima, ustašama, učinite nešto. Reagirajte. Ne dopustite da šutnja znači slaganje.

Uz prisjećanje i reagiranje postoji i treći način kako možete obilježiti Dan ljudskih prava. Možete podržati organizacije i pojedince koji se bore za ljudska prava, koji kao dio svoje misije rade na zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava. Možete im donirati svoje vrije, znanje i iskustvo kroz volontiranje, možete im uplatiti financijsku donaciju, možete svojim prisustvom ili potpisom podržati neku od aktivnosti za zaštitu ljudskih prava.

DAN DONOŠENJA OPĆE DEKLARACIJE O LJUDSKIM PRAVIMA

Međunarodni dan ljudskih prava obilježavamo 10. prosinca u povodu dana donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima odnosno pravima čovjeka

10. decembra 1948. Eleanor Roosevelt pročitala je pred Ujedinjenim narodima u Parizu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima (UN Povelja o ljudskim pravima). Ono što je udovica bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta najavila u to vrijeme bila je historijska prekretnica: prvi put u ljudskoj historiji tadašnje 56 država članica UN-a složilo se o pravima koja bi se trebala primjenjivati ​​na sve ljude – preko svih granica i granica Preko

. Međutim Međunarodni dan ljudskih pravo službeno je proglašen 4. prosinca 1950. godine kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Rezoluciju broj 423(V) kojom poziva sve zemlje članice Ujedinjenih naroda i sve druge organizacije koje to žele da obilježe 10. prosinac kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom trećem zasjedanju i 183. plenarnom sastanku održanom u Palais de Chaillot u Parizu usvajanjem Rezolucije broj 217 odlučila o prihvaćanju Opće deklaraciju o ljudskim pravima.

Od ukupno 58 država koje su u to vrijeme bile članice Ujedinjenih naroda za rezoluciju je glasalo 48 država, ni jedna država nije bila protiv, a 8 država je bilo suzdržano dok dvije države nisu sudjelovale u glasanju. Suzdržane u glasanju su bile Jugoslavija, SSSR, Ukrajina, Bjelorusija, Poljska, Čehoslovačka, Južnoafrička Republika i Saudijska Arabija dok Jemen i Honduras nisu sudjelovali u glasanju.

Opća deklaracija o ljudskim pravima sa oko 500 prijevoda jedan je od najprevođeniji dokument na svijetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *