DOBOJ: Izgradnjom zgrade u Barama sa 134 stana biće zatvoren kolektivni centar

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će pitanje zatvaranja kolektivnih centara u Doboju definitivno biti riješeno izgradnjom u naselju Bare zgrade sa 134 stana, vrijednosti oko 7.700.000 KM sa PDV-om, i prije roka predviđenog za mart 2022. godine.

“Republika Srpska je dužna tim ljudima da, iako su čekali, obezbijedi da više ne žive po kolektivnim centrima gdje uslovi nisu adekvatni”, rekao je Višković novinarima, nakon što je u dobojskom naselju Bare posjetio lokaciju gdje je u toku izgradnja zgrade sa 134 stana za smještaj lica iz alternativnog smještaja u Domu penzionera.

Višković je istakao da je novac za izgradnju manje važan koliko činjenica da poslije 25 godina izbjeglim i raseljenim licima bude omogućen dostojanstven život.

On je rekao da 134 stana ostaju u vlasništvu grada Doboja, te da predstavljaju promociju Zakona o socijalnom stanovanju.

Višković je najavio izgradnju sličnih objekata u naredne dvije do tri godine i da će 15 lokalnih zajednica to sprovesti kao i grad Doboj.

“Mi ćemo u narednom periodu na ovakav način riješiti negdje oko 680 stambenih jedinica. Već u sljedećih 15 dana imamo uručenje ključeva od Bileće, Foče, preko Prnjavora i Prijedora”, rekao je Višković.

On je najavio da će za nekoliko dana posjetiti porodicu samohranog oca Duška Stojanovića iz sela Šešlije kod Doboja koji je kao borac četvrte kategorije ostao bez oka i šake, a izdržava dvoje djece u veoma neuslovnoj kući.

Višković je istakao da su sredstva za obnovu kuće u kojoj Stojanovići žive dodijeljena iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske, a ne iz budžetskih rezervi.

Gradnja 134 stambenih jedinica u tri lamele u dobojskom naselju Bare relizuje se u o okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja, a radovi treba da budu okončani do marta 2022. godine.

        Doboj dom penzionera kolektivni smještaj

Investitori su Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske,grad Doboj, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Fond za povratak BiH.

Lokaciju izvođenja radova danas su posjetili i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić sa delegacijom, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske iz Doboja i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Obren Petrović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *