Doživotna kazna Radovanu Karadžiću

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je kaznu zatvora ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna.

HAG – Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (nasljednik Haškog tribunala) počelo je u 14 sati čitanje drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a prenos za medije počeo je sa 30 minuta odlaganja iz “operativnih razloga”.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je sve žalbene navode Radovana Karadžića koji se tiču osuda za napade na Sarajevo i Srebrenicu, prenosi RTS na svom sajtu.

Odbrana Radovana Karadžića nije uspjela da dokaže da nije kriv za masakr u Sarajevu, na Markalama, kai ni za “terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH”, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća Van Josen.

Odbrana nije uspjela da dokaže da je vijeće donijelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 mjesta u BiH”, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća.

Žalbeno veće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično

Presudu čita predsjednik Žalbenog vijeća portugalski sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Ostali članovi vijeća koji su učestvovali u donošenju ove odluke su sudije Vilijam Sekule iz Tanzanije, Vang Joensen iz Danske, Hoze Solaes iz Španije i Grasijela Santana iz Urugvaja.

HAG   

ZLOČIN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *