Ekshumacije kod Prijedora i Vlasenice

U okolini Prijedora je počeo proces ekshumacije i tom prilikom su pronađeni posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja prijedorskog naselja Rizvanovići, potvrdili su u Državnom tužilaštvu.

Iz Instituta za nestale osobe (INO) su kazali kako su istražitelji na ovom lokalitetu pronašli dvije lobanje i da se u narednom periodu očekuje dolazak antropologa i tima Međunarodne komisije za nestale (ICMP).

“Prema informacijama kojima se raspolaže u ovom trenutku, žrtve su najvjerovatnije mještani ovog naselja”, navela je Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a.

U Tužilaštvu su rekli da će posmrtni ostaci biti proslijeđeni na dalju antropološku obradu i utvrđivanje identiteta nestalih osoba putem DNK identifikacije.

Zbog zločina počinjenog u Rizvanovićima, u Sudu BiH se vodi postupak protiv bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Sretka Pavića, koji je u junu ove godine prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u ubistvu pet civila u ovom mjestu.

Prvostepenom presudom oglašen je krivim što je, sa preminulim Perom Stevandićem, u drugoj polovini jula 1992. izveo civile koji su bili zatvoreni u objektu pored punkta u Rizvanovićima, te su ih ubili nedaleko od obližnje škole.

Osim u Rizvanovićima, kako su kazali u Tužilaštvu, na području mezarja Rakita u Vlasenici izvršen je proces ekshumacije, tokom koje su na lokaciji izvan grobnih mjesta pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

“Posmrtni ostaci, na kojima je bila i odjeća, bili su zamotani u deku. Prema informacijama Instituta za nestale osobe, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području nastradala 1992. godine”, naveli su u Institutu za nestale osobe.

Identitet žrtve će biti utvrđen DNK analizom, a posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli.

Izvor: Institut za nestale osobe BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *