Francuska izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Radomir Šušnjar optužen da je učeštvovao u prisilnom zatvaranju 57 civila bošnjačke nacionalnosti koji su zatim živi zapaljeni u Višegradu 1992, izručen je iz Francuske Bosni i Hercegovini, gde će mu se suditi.

Radomir Šušnjar zvani “Lalco”, optužen za zločin protiv civila počinjen u junu 1992. godine na području Višegrada, pojavio se u ponedeljak pred sudom u Sarajevu, nakon što je dan pre izručen iz Francuske.

On je optužen da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena.

Nakon toga su optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi sprečili civile da pobegnu.

“Vlasti Republike Francuske su udovoljile zahtjevu Tužilaštva BiH i pravosuđa naše zemlje te je iz Pariza izručen i predat pravosuđu BiH optuženi Radomir Šušnjar zvani ‘Lalco'”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se dugo godina nalazio u Francuskoj gde je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH.

Novinska agencija Frans-Pres (AFP) piše da je Šušnjar uhapšen 2014. godine. Ubrzo je pušten na slobodu, ali je stavljen pod sudski nadzor, sve do ponovnog hapšenja ovog meseca u Seni–Sen Deniju, severno od Pariza.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *