Grabar-Kitarović posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

Kolinda Grabar-Kitarović ispred spomen-obilježja u Ahmićima i Križančevom Selu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je danas mimo protokola, na svoju inicijativu, posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza.

U selu Ahmići su 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izvršili strašni masakr, ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Šesnaestog aprila među ubijenim civilima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba.

Krvavi događaji u Ahmićima su počeli 16. aprila rano ujutro. Zapaljena je većina bošnjačkih kuća te je srušena i džamija. Zločin u Ahmićima je na Međunarodnom sudu u Hagu okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti.

Grabar-Kitarović je također posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. decembra 1993. godine, pripadnici Armije RBiH ubili znatan broj vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.​

U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija.-objavila je Grabar- Kitarović na Twitteru

Grabar-Kitarović je u službenom posjetu BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *