HAŠKI TRIBUNAL 31. DECEMBRA ZVANIČNO ĆE PRESTATI DA POSTOJI

Tokom više od 24 godine rada Tribunal je procesuirao 161 optuženog
Zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, (ICTY) poznatijeg kao Haški tribunal, zvanično se zatvara 31.decembra, odnosno prestaće da postoji.

Ceremonija zatvaranja ovog suda  održana je 21.12.2017 godine.

Ceremoniji su prisustvovati zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, kao i iz bivših jugoslovenskih republika, čiji su državljani tokom protekle 24 godine prosecuirani pred tim sudom koji je 25. maja 1993. godine osnovao Savijet bezbjednosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ulogu Tribunala u preostalim nezavršenim predmetima preuzeće Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Kako je Tanjugu rečeno u Tribunalu, u okviru priprema za zatvaranje, Tribunal je u predhodne dvije godine organizovao niz skupova o svom naslijeđu kako bi drugima omogućio da njegova dostignuća koriste kao osnovu za dalji rad.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osnovao je Savjet bezbjednosti UN kako bi završio preostale funkcije Tribunala

On će okončati žalbene postupke protiv Radovana Karadžića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, kao i ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a preuzeo je i krivično gonjenje Vjerice Radete i Petra Jojića čije izručenje nije odobrilo srpsko pravosuđe.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *