Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira-21 septembar

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) rezolucijom iz 2001. godine, kojom se 21. septembar svake godine proglašava Međunarodnim danom mira, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja ”kako bi Ujedinjene nacije, zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promoviranju ideala mira i iskazivanju posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine”.

Osnivajući Dan mira, UN ima za cilj postizanje mira u svijetu, a taj cilj želi prenijeti na sve nacije

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

Poruka generalnog sekretara UN-a povodom Međunarodnog dana mira

Svake godine na Međunarodni dan mira Ujedinjene nacije pozivaju zaraćene strane da odlože oružje i obilježe globalni 24-satni prekid vatre.Dan bez borbe je važan podsjetnik kako konflikt može i mora prestati.

Mir je mnogo više od odlaganja oružja. Mir znači i izgradnju globalnog društva u kojem ljudi žive u blagostanju, bez siromaštva, i dijele blagodati prosperiteta među sobom. Mir znači  zajednički razvoj i potporu univerzalnoj porodici.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mira naglašava sedamnaest Ciljeva održivog razvoja kao „Gradivnih jedinica mira“. Ograničeni resursi su najčešći razlog za sukobe. Program održivog razvoja do 2030. godine je okvir u sklop kojeg će se takvi konflikti sprečavati.

Kada su 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija jednoglasno prihvatile sedamnaest Ciljeva održivog razvoja prošlog septembra, njihova je poruka bila razumljiva.

Održivi razvoj je ključan za trajni mir, i jedno i drugo ovise o poštivanju ljudskih prava. Mi moramo zaštiti našu planetu. Zajedničkim radom mi možemo naš zajednički dom učiniti sigurnim za buduće generacije.

Svi možemo biti predstavnici i zagovaratelji održivog razvoja, i možemo širiti vijest o Ciljevima održivog razvoja i o Programu održivog razvoja do 2030. godine. Mi možemo držati naše vlade odgovornima za obećanja o našoj budućnosti.

Radimo zajedno kako bi čovječanstvo  postiglo dostojanstven život i jednakost; da bismo izgradili zeleniju planetu, i kako bismo se  pobrinuli da nitko ne zaostaje.

Na Međunarodni dan mira, obavežite se  na mir i postanite šampion-ka Ciljeva održivog razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *