Jedan od lidera Herceg-Bosne pušten na slobodu

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odobrio je prevremeno puštanje na slobodu  jednog od šestorice lidera samoproglašene Herceg-Bosne, koji je bio proglašen krivim za ratne zločine počinjenih u periodu 1992-1994. godine.

MMKS je odobrio zahtev bivšeg komandanta Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Valentina Ćorića za prevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio malo više od dve trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na teritoriji samoproglašene Herceg-Bosne,

Još 24. septembra prošle godine su stečeni uslovi za njegovo puštanje na slobodu. Premašio je 11 godina u zatvoru, što je Sud i konstatirao u rješenju, a osuđen je na šesnaest godina zatvora”, kazao je njegov advokat Plavec,

Prema pisanju hrvatskih medija, u odluci o puštanju na prevremenu slobodu navedeno je kako su Ćoriću zabranjeni kontakti sa svedocima, žrtvama i nastupi u medijima.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je u novembru 2017. osudio Ćorića i još petoricu zvaničnika Herceg-Bosne za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka sa područja Herceg-Bosne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *