Kazna zatvora bivšim pripadnicima ABiH zbog zlostavljanja hrvatskih zatvorenika

Tri bivša pripadnika Armije BiH osuđena su na ukupno 17 godina zatvora za zločin počinjen 1993. nad civilima hrvatske nacionalnosti zatočenim u jednoj školi u blizini Mostara.

Sud BiH osudio je Enesa Ćurića na pet, a Ibrahima Demirovića na deset godina zatvora zbog učešća u protivzakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na rad hrvatskih civila u Bijelom Polju kod Mostara, dok je Habib Čopelj osuđen na dvije godine zatvora za nečovječno postupanje prema zarobljenicima.

Demirović je osuđen za silovanje zatvorenice.

Istom presudom, Samir Kreso i Mehmed Kaminić su oslobođeni krivice.

Kako je rekao predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić, dokazano je van razumne sumnje da su Ćurić, Demirović i Čopelj odgovorni za odabir većeg broja civila iz Osnovne škole u Potocima (općina Mostar) koji su odvedeni na Hidroelektranu (HE) Mostar kao živi štit.

Ćurić i Demirović su proglašeni krivim i za odvođenje 12 zatvorenika na prisilni rad na brdo Ćućurak, te su tom prilikom ubijena tri civila.

Također, kako je rekao Gluhajić, nesporno je dokazano da su Ćurić i Demirović učestvovali u odvođenju zatvorenika na kopanje tranšeja, na prve linije odbrane.

Kako stoji u presudi, Ćurić je kriv jer je učestvovao u hapšenju civila. Sudsko vijeće nije prihvatilo stav Odbrane da su civili sklonjeni radi sigurnosti.

Ćurić je, prema presudi, odgovoran i za odvođenje četiri žene na izvlačenje ranjenika iz Neretve.

“Van razumne sumnje je dokazano da je Demirović počinio silovanje svjedokinje ‘B’. Ona je detaljno opisala izvođenje iz škole i Demirovićevo postupanje. Izjave ostalih svjedoka su saglasne s njenim iskazom”, izjavio je Gluhajić.

Govoreći o Čopelju, predsjedavajući Vijeća je istakao da je dokazano kako je optuženi zatvorio jednog zatvorenika u napuštenu kuću, te mu naredio da prebacuje pijesak iz jednog ćoška u drugi, uslijed čega je trpio snažnu bol te danima ”iskašljavao prašinu iz usta”.

Optuženi Kreso je ovom presudom oslobođen optužbe da je učestvovao u zarobljavanju sanitetskog osoblja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bijelom Polju, dok je Kaminić oslobođen krivice da je u školi u Potocima udario zatvorenika.

Ćurić i Demirović su ovom presudom oslobođeni krivice za odvođenje četiri djevojke na čišćenje kuća. Demirović je također oslobođen optužbe da je u školi prijetio zarobljenicima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *