Na Međunarodni dan nestalih

Objavljen verificirani spisak sa 26.961 imenom nestalih osoba

U Institutu za nestale osobe BiH povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, koji se u svijetu obilježava  svakog 30. augusta, danas je održana konferencija za medije na kojoj je istaknuta važnost rješavanja pitanja nestalih osoba u našoj zemlji te je ukazano na probleme koji otežavaju okončanje procesa potrage za žrtvama proteklog rata

Ovim povodom objavljeno je da će Institut za nestale osobe BiH na ovaj dan, koji ima poseban značaj za BiH, na svojoj web stranici objaviti Bazu podataka odnosno verificiranu listu nestalih koja broji 26.961 ime.

Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH danas je istakao da se u ovoj bazi nalazi i aktivnih 7.206 aktivnih slučajeva nestalih osoba odnosno osoba za kojima se još uvijek traga. Zahvaljujući ovoj bazi će svaki pojedinac koji je zainteresiran moći provjeriti podatke o nestalim osobama pretražujući bazu koja se nalazi na stranici www.ino.ba

„Institutu za nestale osobe do sada je prijavljen nestanak 35.097 osoba ali realno taj broj je manji i pretpostavlja se da je u BiH zapravo nestalo oko 32.000 osoba. Do sada smo u BiH pronašli 76 posto nestalih“, kazao je Jurišić

U nastavku je Jurišić i prezentirao izvještaj o radu Instituta za 2019. godinu te je pojasnio da istražitelji kontinuirano rade na pronalasku nestalih ali da veliki problem u radu predstavlja nedostatak političke volje.

„Nemoguće je da je negdje nestalo 50, 100, 200 ljudi i da niko ništa ne zna. Niko me ne može uvjeriti da se zavjera šutnje ne može razbiti jakom političkom voljom i akcijom iza koje će stajati konkretni potezi. Inače, dok se dijelimo na naše i njihove oni koji čekaju na mjesto žalovanja, još će čekati“, naveo je Jurišić.

Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe u BiH  je danas apelovao na sve one kojih se ovaj proces tiče da urade sve, kako bi se onima koji strpljivo čekaju vratila nadu i kako bi sve porodice dobile posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Naveo je da je uspješno rješavanje sudbine svih nestalih osoba kao i izvođenje pred lice pravde svih onih koji su odgovorni za nestanke, premještanje i skrivanje istine o njihovom stradanju, nužan je preduslov za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira među građanima BiH ali i regije.

„Ako to ne ostvarimo, stvaramo plodno tlo za neke nove sukobe, za ne daj Bože, neke nove žrtve i neke nove zločince.. Bez uspješnog rješavanja sudbine svih nestalih osoba, također, naš put u EU postaje nemoguć“, kazao je Kulaglić.

Šimun Novaković, član privremenog Upravnog odbora kratko se obratio kazavši da je problem nestalih osoba itekako aktuelan uprkos protoku vremena te da se nada da će vijesti koje će otići iz Instituta djelovati na savjest onih koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci stradalih osoba.