Na proljeće rekonstrukcija i izgradnja 380 stambenih jedinica u 20 općina u FBiH

 

Sporazumom o saradnji u provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, koji je danas potpisan u Vladi Federacije BiH, označen je početak rekontrukcije i izgradnje 380 oštećenih stambenih jedinica u 20 općina na području Federacije.

U ime jedinica za implementaciju sporazume su potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić i načelnici i predstavnici 20 općina, koje su korisnici projekta.

– Ovim smo dali značajan doprinos u realizaciji drugog potprojekta Državnog stambenog zbrinjavanja, koji je dio Regionalnog stambenog programa sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom. Time se BiH uključila u dalju realizaciju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno izgradnju domova za 5.400 izbjeglih porodica, koji se žele zastalno vratiti u BiH – kazala je Borovac. Ministar Ramić rekao je da je ukupna vrijednost 350 stambenih jedinica 6,5 miliona KM, te izrazio zahvalnost donatorima, Evropskoj uniji, SAD-u i drugim bilateralnim donatorima, koji nisu zaboravili pružati pomoć BiH.

– Partneri u realizaciji projekta su UNHCR i OSCE, čija je uloga veoma važna kao i uloga susjednih država, koje verificiraju liste zainteresovanih porodica za obnovu i izgradnju stambenih objekata u BiH – istakao je Ramić. Načelnik Općine Glamoč Radovan Marković naglasio je da će u ovoj općini biti izgrađeno 46 stambenih jedinica, na čemu je zahvalio Vladi Federacije BiH.

– U općini Jajce planirana je obnova i izgradnja devet stambenih jedinica. Time će određeni broj ljudi koji nisu bili stambeno zbrinuti imati veoma brzo krov nad glavom. Učinit ćemo sve da nastavimo projekt planiranom dinamikom – dodao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan. Ovaj sporazum, po riječima pomoćnika načelnika za infrastrukturu u Općini Orašje Pere Baotića, jeste poruka resornog ministarstva i Vlade da trebamo ostati živjeti u BiH. Prema ovom sporazumu na proljeće bi trebala početi izgradnja 51 stambene jedinice u Orašju, 38 u Odžaku, 30 u Kupresu, po 25 u Drvaru i Sanskom Mostu, 22 u Novom Travniku, 20 u Maglaju, 19 u Vitezu, po 18 u Busovači i Bosanskom Grahovu, 15 u Zavidovićima, 13 u Travniku, po devet u Varešu i Usori, osam u Bugojnu, šest u Zenici, i četiri u općini Domaljevac- Šamac. Potpisivanje sporazuma odnosi se na aktivnosti drugog potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, tokom kojeg bi trebalo izgraditi 750 stambenih jedinica, od čega u Federaciji 350 i 400 u RS-u. U narednim danima očekuje se potpisivanje sporazuma s korisnicima projekta u Republici Srpskoj. Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regiona, odnosno za ukupno oko 74.000 korisnika.

Ukupna vrijednost programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi oko 200 miliona KM. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kada ističe iskoristivost IPA sredstava.

 

IZVOR: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno.php?akt_id=5250

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *