Najava događaja: Zenica, ponedeljak, 17.09.2018. – 11:00 sati Useljena još jedna zgrada izgrađena u okviru RSP-a

Šezdeset i dvije porodice izbjeglih i raseljenih osoba u Zenici riješile su stambeno pitanje useljenjem u zgradu izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Svečanost povodom useljenja najvećeg objekta koji je u okviru RSP-a izgrađen u Federaciji BiH bit će upriličena u ponedjeljak (17. septembra 2018. godine) u 11:00 sati ispred novoizgrađene zgrade u Zenici, naselje Radakovo, ulica Avde Smajlovića bb.

U sklopu Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.192 stambene jedinice, od čega 932 stana u 51 novoizgrađenoj stambenoj zgradi po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i 2.260 porodičnih kuća za izbjeglice i raseljena lica.

Sa ovom zgradom u Zenici, do sada je izgrađeno i useljeno 7 zgrada sa 185 stanova te obnovljeno/izgrađeno 534 porodične kuće. Do kraja 2018. godine očekuje se izgradnja još dvije stambene zgrade sa 31 stanom te obnova/izgradnja oko 400 porodičnih kuća.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

P R O G R A M

SVEČANOST POVODOM USELJENJA 62 PORODICE U NOVOIZGRAĐENU ZGRADU U ZENICI U OKVIRU REGIONALNOG STAMBENOG PROGRAMA

U BOSNI I HERCEGOVINI

Zenica, 17. septembar 2018. godine

11.00 – Dolazak ispred novoizgrađene zgrade (adresa: Radakovo, ulica Avde Smajlovića)

11.00 – 11.05

Pozdravno obraćanje

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

11.05 – 11.35

Obraćanje zvanica (max. do 5 minuta)

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovin

Lars – Gunnar Wigemark,  šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Federacije BiH

Bruce G. Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini

Vassilis Petrides, predstavnik CEB-a

Korisnik RSP-a

11.35

Zajednička fotografija sa korisnicima

Obilazak objekta

12.10

Kraj ceremonije

Za više informacija možete kontaktirati Sanju Škuletić-Malagić na telefon: 061360-223 ili putem e-maila: sanja.skuletic@mhrr.gov.ba

Preuzeto sa : Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *