Obilježen Svjetski dan izbjeglica, u BiH još postoji 121 kolektivni centar

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH danas (16.06.2015) je na Trgu djece Sarajeva obilježilo Svjetski dan izbjeglica pod motom “Rješenja su na vidiku”.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH danas (16.06.2015) je na Trgu djece Sarajeva obilježilo Svjetski dan izbjeglica pod motom “Rješenja su na vidiku”. Ovaj dan obilježava se svake godine u šestom mjesecu, a prema riječima glasnogovornika UNHCR-a Nevena Crvenkovića, u Sarajevu je javni događaj upriličen kako bi se u javnosti podigla svijest na sve ono što je za izbjeglice postignuto od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH prije 20 godina. “Danas obilježavamo kako bi ukazali na mogućnosti svima onima koji su raseljeni u BiH, koji nisu uspjeli pronaći svoj dom, kako bi im se pomoglo da izgrade svoje živote. Potreban je jedan zajednički napor kako bi se do tog cilja došlo”, istakao je Crvenković. Napomenuo je kako veliki broj raseljenih osoba u BiH živi u neadekvatno opremljenim smještajima. Današnji dan, kako je kazao Crvenković, svojevrsno je prisjećanje na sve one koji su tokom posljednjih 20 godina zbrinuti, ali i na one koji to tek trebaju biti.

 

Podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH pokazali su kako mnogi povratnici nisu prijavljeni u mjestima povratka zbog neostvarivanja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu u tim mjestima. Kako je istakao Crvenković, aktivan je rad na brojnim programima koji pomažu raseljenim osobama. “Pomaka svakako ima. Govorimo o oko milion povratnika u BiH, od toga su polovina takozvani manjinski povratnici. Postoje razni programi koji rade na tome da se preostalim raseljenima pomogne. Moto skupa je ‘Rješenja su na vidiku’, ali potreban je dodatni napor da se konačna i trajna rješenja za te ljude pronađu” ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica posvećeno je temi „Aneks 7 Dejtonskog sporazuma“, koji definira problematiku povratka izbjeglica u BiH. , zaključio je Crvenković. UNHCR pomaže vlastima u BiH kako bi se pronašla održiva rješenja u vidu rekonstrukcije stambenih objekata, povrata imovine, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanju, radu i zapošljavanju.

 

Regionalni predstavnik UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu i BiH Andrew Mayne kazao je da je zahvaljujući velikim nastojanjima i koordinaciji koje obavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, sa nadležnim tijelima u zemlji, jedinicama lokalne samouprave, sa domaćim međunarodnim organizacijama i institucijama, preko pola miliona većinskih povrataka ostvareno, 470 hiljada manjinskih povrataka, a izvršen je povrat imovine. Postignuto je puno, pronađena su rješenja i na tome se radilo od kraja rata.

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac rekla je da u BiH danas postoji 100 hiljada interno raseljenih osoba i 121 kolektivni centar. Navela je kako su preduzete velike aktivnosti da bi ta pitanja riješili, te da se radi na novom zakonu o izbjeglim i raseljenim licima koji treba da odgovori na pitanje održivog povratka.

 

– Svi trebamo biti svjesni s kakvim problemima i poteškoćama se izbjeglice susreću. Čak i oni koji se vrate u svoje domove, nije to održivi povratak, uglavnom se susreću sa problemima zapošljavanja, daljnjeg školovanja, socijalne zaštite – kazala je Borovac

 

Moto obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica je „Rješenja su na vidiku, ali ostalo je još mnogo posla“. Pokrenuti su veliki programi i projekti putem kojih bi se trebalo pomoći raseljenim osobama da ponovo izgrade svoje živote. Međutim, potreban je još jedan zajednički napor svih aktera na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi se taj cilj ostvario.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *