Obilježavanje 23 godine genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se održava komemoracija Bošnjacima nastradalim tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine.
Veliki broj građana okupilo se danas u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, kako bi prisustvovalo ukopu 35 žrtava genocida u Srebrenici, tokom obeležavanja 23. godišnjice masakra.
Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.30 časova, kada će brojne delegacije položiti vence i odati poštu stradalima.

Potom će uslediti vjerski deo komemoracije i sahrana posmrtnih ostataka srebreničkih žrtave, koji su identifikovani od prošle godine.

Najmladja žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je 16-godišnji Vesid Ibrić, dok je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen, najstarija žrtva koja će biti sahranjena 11. jula ove godine u Potočarima.

Održana je juče i komemorativna sednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je odata pošta svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.
U opštini Srebrenica 11. i 12. juli proglašeni su neradnim danima.

Haški tribunal, Sud BiH i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj su do sada osudili ukupno 45 osoba – na 699 godina i tri doživotne kazne zatvora – za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

U toku je nekoliko sudskih procesa u vezi genocida u Srebrenici, ali ima i neprocesuiranih slučajeva.

Medjunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine, u presudi po tužbi BiH protiv nekadašnje SRJ konstatovao da se u Sebrenici 1995 godine dogodio genocid.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *