Odbijen Mladićev zahtev za kažnjavanje medicinskog osoblja

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtev advokata odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Ratka Mladića, za ponovno razmatranje odluke kojom je odbijen zahtev da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak.

MMKS je u sredu saopštio da neće ponovo razmatrati svoju odluku kojom je odbio zahtev odbrane Mladića da pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici, u kojoj se optuženi nalazi.

“Mladićevi podnesci koji se odnose na ‘novopridobijene činjenice’ ne predstavljaju okolnosti koje opravdavaju ponovno razmatranje kako bi se izbegla nepravda”, navedeno je u odluci.

Mladićeva odbrana je ranije ove godine zatražila od MMKS-a da pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog.

Međutim, MMKS je u maju ove godine odbio zahtev odbrane.

“S obzirom da podnesci Mladićeve Odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom negom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svesno i namerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva Odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštovanje suda”, navedeno je u tadašnjoj odluci.

Nakon ovoga je odbrana podnela zahtev da MMKS ponovno razmotri odluku, ali je u sredu i ovaj zahtev odbijen.

Advokati bivšeg komandanta VRS-a su više puta, pre nego što je Mladić u novembru osuđen, tražili odgađanje presude, zbog zdravstvenih razloga.

Tražili su da Mladić bude pušten na slobodu zbog lečenja, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom vatrom, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid počinjen 1992. godine u šest bosanskohercegovačkih opština.

Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana i haški tužioci.

Mladić je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Pre nego što je uhapšen, Mladić, koji danas ima 75 godina, preživeo je tri moždana udara.

Preuzeto sa : Balkan Insight 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *