Položen kamen temeljac za zgradu u Prijedoru

U Prijedoru je položen kamen temeljac za stambenu zgradu sa 50 stanova, čime je svečano obilježen početak izgradnje prvih stanova namijenjenih za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica u okviru pod-projekta BiH3 Regionalnog stambenog programa.
Na svečanosti su se prisutnima obratili: zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske  Srebrenka Galić, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik Catholic Relief Services Marc D'Silva.
U okviru ovog pod-projekta, ukupne vrijednosti oko 28,8 miliona KM, stanovi su namijenjeni za integraciju izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, a biće  u vlasništvu lokalnih zajednica koje su osigurale infrastrukturno opremljeno zemljište kao kontribuciju BiH okvirne vrijednosti oko 4 miliona KM.
Pored Prijedora, u Republici Srpskoj stambene zgrade izgradit će se u Banja Luci (48 stanova), Bijeljini i Derventi (po 30 stanova), Gradišci (32 stana), Bileći i Brodu (po 15 stanova), Vlasenici (20 stanova) i Foči (12 stanova).  Također, 178 stanova gradiće se u 9 gradova/općina u FBiH: Zenica (62 stana), Tuzla i Bosanski Petrovac (po 20 stanova), Olovo (16 stanova), Foča u FBiH (9 stanova) i Pale-Prača (6 stanova) te 8 stanova u Brčko Distriktu BiH.
Zbog izraženih potreba za ovakvom vrstom stambenog zbrinjavanja, očekuje se odobrenje donatora za tražena sredstva iz Fonda RSP u iznosu od oko 3 miliona KM, čime će se uz doprinos  lokalnih zajednica izgraditi još tri zgrade u Prijedoru, Tuzli i Brčkom,  sa ukupno 74 stana.
Useljenje svih 512 stanova, u kojima će svoj novi dom naći oko 2.000 izbjeglih i raseljenih osoba, očekuje se od jeseni naredne godine do proljeća 2018.
Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u svojstvu Vodeće institucije te Jedinice za implementaciju projekta: Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske uz aktivno učešće i podršku lokalnih zajednica.
Regionalni stambeni program se finansira iz multidonatorskog fonda sa prevlađujućim učešćem IPA sredstava koje osigurava Evropska unija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *