Pronađena grobnica na lokalitetu Lokvica na Igmanu

Na planini Igman, odnosno na lokalitetu Lokvice u blizini Golog brda, pronađena je grobnica sa posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića, saopštili su iz Državnog tužilaštva.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekla da je teren na lokaciji Lokvica opkopan i da će se eskhumaciji pristupiti u narednim danima, kao i da se radi o više posmrtnih ostataka.

“Radom na terenu su pronađene kosti i dijelovi odjeće”, dodala je Fazlić.

U Tužilaštvu su naveli kako se prema inicijalnim informacijama pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti područja Donjih Hadžića koji su nestali u ljeto 1992. i za kojima se traga duži vremenski period, dok prema podacima Instituta, broj nestalih iz ovog mjesta u tom periodu je veći od deset.

Iz Tužilaštva su naveli  da je grobnica locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te saslušanja većeg broja svjedoka

“Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na oko metar dubine”, navode u Tužilaštvu.

Nakon ekshumacije, dodaju u Tužilaštvu, posmrtni ostaci će biti predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

U potrazi i radu na ovoj grobnici su učestvovali, pored istražitelja Instituta za nestale i Tužilaštva BiH, službenici Federalne uprava civilne zaštite (FUCZ) te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *