Prvostepena presuda Ratku Mladiću,žrtve djelimično zadovoljne

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Uzevši u obzir iznesene dokaze te pravne konstatacije, vijeće je utvrdilo da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina: Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Kriv je za genocid u Srebrenici, progone i istrebljenja, zločin protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz podsjetio je na dokazane tačke iz optužnice zbog kojih je Ratku Mladiću izrečena doživotna kazna i poručio da će biti preispitana oslobađajuća presuda po prvoj tački optužnice, koja se odnosila na genocid u šest općina Bosne i Hercegovine.

Ova presuda prekretnica je u našoj historiji. Ratko Mladić bio je prva osoba koju je optužio naš ured i posljednja koja je osuđena”, rekao je Brammertz.

Oni koji cijene vladavinu prava u ratu pozdravit će današnju prvostepenu presudu koja je izreklo sutsko vijeće Haškog tribunala Ratku Mladiću ali za njegove žrtve počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995 godine pravda je djelimično zadovoljena  ističu iz ove organizacije.

Ratni zapovjednik Vojske republike Srpske Ratko Mladić osuđen je danas prvostepenom presudom na doživotnu kaznu zatvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *