Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Sud je prethodno, tokom čitanja sažetka presude, objavio da je odlučio kako je zaključio, uz ostalo, da je Ratko Mladić odgovoran za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u drugih šest opština, kako ga je teretila optužnica.

 

Predsjedavajući sudija Sudskog vijeća Haškog tribunala Alphons Orie je, govoreći o tački optužnice kojom se ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić tereti za genocid u Srebrenici, rekao da je Vijeće konstatovalo da su pripadnici VRS-a namjeravali da unište bosanske Muslimane koji su činili dio zaštićene grupe.

“Vijeće je konstatovalo da su fizički izvršioci namjeravali da unište bosanske Muslimane u Srebrenici koji su činili značajan dio zaštićene grupe. Vijeće je, shodno tome, konstatovalo da su nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici i njenoj okolini počinjena krivična djela genocida, progona, istrebljivanja i ubistva, kao i nehumana djela prisilnog premještanja”, rekao je Orie.

“Snage VRS-a stvorile su prethodo atmosferu nesigurnosti i nepodnošljivosti u Srebrenici. Odvajali su muškarce među kojime je bilo i dječaka starih 12 godina, ali i starijih odoba od 60 godina”, rekao je Orie.

Sud je konstatovao da ih je nekoliko hiljada sistematski poubijano. Također navedeno je i prikrivanje tragova zločina iskopavanjem masovnih grobnica te premještanjem tijela žrtava u druge grobnice izvan Bratunca i Srebrenice.

Vijeće se nije uvjerilo da je postojao plan da se počini genocid 1992. godine u šest općina: Ključ, Kotor Varoš, Sanski most, Prijedor, Vlasenica, Foča, jer su Muslimani, prema mišljenju Sudskog vijeća, činili malu grupu da bi se takva namjera mogla utvrditi.

 

“Vijeće zaključuje da su u nekoliko općina počinjena ubistva, koja su predstavljala zločin protiv čovječnosti, i konstatovalo da su mnoge žrtve ubijene prije, za vrijeme i nakon napada bosanskih Srba na nesrpska sela. Okolnosti su bile strašne, oni koji su se pokušali braniti bili su suočeni s nemilosrdnom silom”, istakao je predsjedavajući sudija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *