Sarajevo-Počeo XI Forum za tranzicijsku pravdu post-jugoslovenskim zemljama

U organizaciji koalicije za REKOM u Sarajevu je počeo jedanaesti Forum za tranzicijsku pravdu u post-jugoslvenskim zemljama, posvećen razmatranju uticaja inicijativa nevladinih organizacija, mirovnih grupa, članova akademske zajednice i umjetnika na uspostavljanju tranzicijske pravde u zemljama, nasljednicama nekadašnje Jugoslavije, doprinosa Haškog tribunala u spriječavanju poricanja zločina i odgovornosti, te diskusiji o pomirenju kao dijelu politike proširenja EU na zapadni Balkan.
Forum se odvija u kontekstu završetka rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, donošenja Strategije EU za Zapadni Balkan, rastuće nacionalističke i populističke retorike, ali i izražene podrške većine lidera Zapadnog Balkana da u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazum o osnivanju REKOM-a.
Dio foruma biće posvećen i Strategiji koju EU priprema za Zapadni Balkan.
U radu Foruma učestvovuje 70 delegata Koalicije za REKOM međukojima je i UGPRŠ 91-96 u BIH, 100 učesnika iz kruga civilnog društva, akademske zajednice, istraživača tranzicijske pravde, domaćih državnih i međunarodnih organizacija, kao i institucija koje se bave upostavljanjem vladavine prava, narušene teškim kršenjem ljudskih prava u ratovima 1990-ih godina. Poziv za sudjelovanje na forumu upućen je i bh. političarima, te predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *