Svim optuženim čelnicima Herceg-Bosne potvrđene su zatvorske kazne,potvrđeno i postojanje udruženog zločinačkog pothvata

Haški sud je nastavio s izricanjem presude nakon što je ono prekinuto u trenutku kad je Slobodan Praljak popio otrov u sudnici. U poslijepodnevnim satima Praljak je preminuo u bolnici.

Svim optuženim čelnicima Herceg-Bosne potvrđene su zatvorske kazne.

U nastavku sjednice, sud je osudio Milivoja Petkovića na 20, a Valentina Ćorića na 16 godina zatvora.

Berislav Pušić koji je zbog zdravstvenog stanja na slobodi zadnje tri godine, što prije se mora vratiti u Haag. Potvrđena mu je kazna u trajanju od 10 godina.

Na suđenju šestorci  zatvorske kazne su prije incidenta potvrđene Jadranku Prliću (25 godina)Bruni Stojiću (20 godina) i Slobodanu Praljku (20 godina)te su odbačene žalbe vezane uz sudjelovanje Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH.

Slobodan Praljak jutros je, nakon što mu je potvrđena prvotna presuda od 20 godina zatvora, ustao te popio nešto iz bočice “Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbijam vašu presudu”, kazao je Praljak, a njegova odvjetnica kazala je kako je riječ o otrovu. Iako se u snimci Praljak više nije vidio u kadru, u jednom trenutku se čuo kako govori: “To je otrov koji sam popio.” U poslijepodnevnim satima Slobodan Praljak je preminuo u bolnici.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *