Tužilaštvo BiH će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će formirati predmet i provjeriti navode o postupanju Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, potvrdio je glasnogovornik ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Ovaj potez najavljen je nakon što je upismu predsjednika ICJ-a  Ronnyja Abrahama javnost obaviještena kako je ICJ još u maju 2016. godine na pitanje o legitimitetu odgovorio kako Softića ne smatra agentom BiH pred ovim sudom.

Političari iz entiteta Republika Srpska ranije su pozivali Tužilaštvo BiH da istraži kompletan slučaj, odnosno da pokrene istragu protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja.

Podsjetimo, sud u Hagu jučer je donio odluku da se odbacuje zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije i tako je definitivno odbijena aplikacija koju je 23. februara predao Sakib Softić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ranije su pisali Međunarodnom sudu pravde u Hagu kako Softić nema odobrenje Predsjedništva BiH da zastupa državu te kako odluku o pokretanju revizije nisu donijele institucije BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu je obavijestio, još krajem maja prošle godine, Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, navodi se u izjavi predsjednika Najvišeg suda Ujedinjenih naroda (UN) Ronny Abrahama.

Kako je naveo Abraham, Softić je još 25. maja, prošle godine, pisao Sudu, pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

– Pismom, datiranim 26. maja 2016., sekretar Suda informirao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007.godine – precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde, piše Birn.

Softić je, 23. februara ove godine, Sudu u Haagu predao zahtjev za reviziju presude u procesu protiv Srbije, potpisujući se kao agent BiH.

Povezane Vjesti:

Sadržaj pisma koje su dobili članovi Predsjedništva BiH od Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi odbacivanja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocide.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *