Tužilaštvo BiH “i dalje radi” na predmetima u slučajevima Bakir Izetbegović, Sakib Softić i drugih političkih funkcionera u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek radi na predmetima protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i  Milorada Dodika

Milorad Dodik i Bakir Izetbegović

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek radi na predmetima protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, potvrđeno je za Klix.ba

Javnost je u protekloj godini informisana da je Tužilaštvo BiH otvorilo brojne predmete koji se odnose na političke zvaničnike u BiH. Status tih predmeta nakon otvaranja nije bio poznat javnosti, zbog čega smo odlučili kontaktirati Tužilaštvo BiH i tražiti informacije.

Bakir Izetbegović i Sakib Softić

Tužilaštvo BiH je 14. augusta 2017. godine saopštilo kako je formiran predmet protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Problem je nastao nakon što je objelodanjeno da je Međunarodni sud pravde u Hagu još krajem maja 2016. godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je Izetbegović, uprkos tome, preko Softića u februaru 2017. godine podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde odbio je da u postupak uzme zahtjev za reviziju, jer o imenovanju agenta, a i pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa države.

Izetbegović je nakon propalog pokušaja predaje zahtjeva za reviziju kazao kako je znao za odluku Suda u Hagu, zbog čega su njegovu ostavku zatražili lideri značajnih političkih stranaka u BiH poput Fahrudina Radončića (SBB), Nermina Nikšića (SDP) i Željka Komšića (DF), optužujući ga da je od njih sakrio tu činjenicu na savjetodavnoj konferenciji u Vijećnici u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je ranije, odnosno 29. marta 2017. godine, saopštilo da je zbog podnošenja revizije formiralo i predmet protiv Sakiba Softića. Javnost se nada da će po okončanju ovog predmeta biti poznato i gdje je završilo 150 hiljada maraka isplaćenih Softiću iz džepa građana BiH za analizu presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore i poslove procjene opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju spomenute presude.

Kliknite ovdje i saznajte više na portalu  Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *