Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za zločine u Foči

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slobodana Ćurčića, koja ga tereti za zločine počinjene tokom rata u BiH 1992-95. na području Foče nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Ćurčić, sa trenutnim prebivalištem u Crnoj Gori se, prema navodima optužnice koja je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine, za vreme napada na selo Hum u opštini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

„Također se tereti da je zajedno s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti te lično počinio silovanje jedne osobe”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pored toga, iz Tužilaštva su najavili da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 13 svedoka i stručnih veštaka i prilaganjem oko 50 materijalnih dokaza.

U Foči su se tokom rata dogodili neki od najgorih zločina, nakon što je VRS etnički očistila ovo područje od većinske bošnjačke populacije. Na ovom su se području nalazili i takozvani logori silovanja u kojima su žene bošnjačke nacionalnosti zatvarane, silovane, a u nekim slučajevima i ubijane.

Izvor: BALKANSKA TRANZICIONA PRAVDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *