U Bijeljini počela izgradnja 30 stanova za izbjegle i raseljene/video

U okviru Regionalnog stambenog programa,potprojekat BiH3 u Amajlijama kod Bijeljine, počela je izgradnja dvije stambene zgrade sa 30 stanova, vrijednosti 1,5 milion maraka,Stanovi su namijenjeni interno raseljenim i izbjeglim licima iz Hrvatske.

Nadamo se da ćemo nakon završetka ovog projekta uspjeti da stambeno zbrinemo skoro sve korisnike alternativnog smještaja, a u saradnji sa Gradskom upravom pokušaćemo da pronađemo i one koji se ne javljaju na javne pozive i pokušamo i njima pomoći – naveo je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, koji je izrazio očekivanje da će ove dvije zgrade biti završene u roku od godinu dana.

Gradska uprava je do sada, osim zemljišta, izdvojila oko 40.000 konvertibilnih maraka za građevinsku dozvolu, sve neophodne saglasnosti i ostale administrativne troškove.

– Obaveza Gradske uprave je i da obezbijedi i upotrebnu dozvolu i tehnički prijem – naveo je gradonačenik Mićo Mićić.

Za dva objekta koja će se graditi  Vlada Republike Srpske obezbijedila je oko milion i po konvertibilnih maraka donatorskih i kreditnih sredstava.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović istakao je da je Regionalni stambeni program najznačajniji u BiH, te da je njegova ukupna vrijednost preko 100 miliona evra, od čega je najveći dio sredstava donacija Evropske unije i Amerike, dok je dio sredstava obezbijeđen na osnovu kreditnih zaduženja entitetskih ministarstava.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je glavni  implementator u ovom projektu, zajedno sa resornim entitetskim ministarstvima i lokalnim zajednicima. U okviru ovog potprojekta BiH3 na državnom nivou biće izgrađeno oko 500 stanova , od čega 280 u Republici Srpskoj, a 220 u Federaciji BiH – pojasnio je Jović.

Prema njegovim riječima, nakon ove dvije zgrade slijedi i izgradnja zgrade sa 17 stanova, koja će zapravo predstavljati zatvaranje kolektivnih smještaja, što je izuzetnog značaja za ljude koji su oko 20 godina živjeli u njima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *