U Bosni i Hercegovini još traje potraga za 7.075 nestalih

Institu za nestale osobe Bosne i Hercegovine potvrdio je na sastanku s udrugama obitelji nestalih u Tuzli kako se prema prijavama,traži još 7.075 osoba s područja cijele Bosne i Hercegovine,javlja Anadolija.

Od početka procesa traženja nestalih u Bosni i Hercegovini pronađeno je 25.500 posmrtnih ostataka, od čega je identificirano 23.500 žrtava. Preostali posmrtni ostaci nalaze se u kosturnicama širom Bosne i Hercegovine i čeka se njihova identifikacija.

Preostali slučajevi najtežih ratnih zločina

“U ovoj godini Institut za nestale osobe je ekshumirao 305 kompletnih i deset nekompletnih tijela. Identificirano je 167 tijela. Naši istražitelji su svakodnevno na terenu i provjeravaju informacije o lokacijama grobnica i prvi najveći problem je nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica. Mnogi su svjedoci umrli, a i vremenska distanca odmaže u smislu da se desi da svjedoci odu na teren, ali promijenila se vegetacija, ne mogu naći mjesto itd”, izjavio je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, preostali su slučajevi najtežih ratnih zločina.

“Izvršitelji i neposredni nalogodavci šute i institucije vlasti koje u svom djelokrugu rada imaju i traganje za informacijama o lokacijama grobnica zbog složenosti uređenja države nisu dovoljno efikasne. Pravili smo analizu i od dobivenih informacija od ostalih institucija vlasti samo deset procenata informacija je tačno, odnosno na temelju njih pronađemo tijela, dok 90 procenata informacija prikupe naši istražitelji radom na terenu”, naveo je Jurišić.

Opisujući probleme i otežavajuće okolnosti u kojima istražitelji rade, Jurišić je također naveo da se sumiraju rezultati procesa utvrđivanja činjeničnog stanja u mrtvačnicama u Tuzli, Banjoj Luci, Sanskom Mostu, Odžaku, Visokom, Travniku, Nevesinju, Mostaru, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Modriči i Srpcu.

“Te aktivnosti traju od 2012. godine i sada se sumiraju rezultati. Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je 125 novih identiteta, 948 reasocijacija, 300 slučajeva koji su historijski, tzv. izvan mandata Instituta za nestale osobe”, rekao je Jurišić.

Identifikovati što više žrtava

Fikret Bačić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta, kome je u Zecovima kod Prijedora ubijeno više od 30 bližih članova obitelji i rodbine, uključujući suprugu i djecu, ni 25 godina poslije ubojstava, nakon kojih su zločinci organizirali slavlje, nije pronašao svoje najmilije, prenose Anadolija.

Poručio je da je neophodno više raditi kako bi se identificirao što veći broj žrtava, bez obzira na njihovo ime i prezime.

“Sada djelujemo jedinstveno, što je cilj i korak ka bržem traženju nestalih, i ne postavljamo pitanje imena ili nacionalnosti žrtava, nego da što veći broj posmrtnih ostataka i tijela nađe svoj smiraj”, poručio je Bačić.

(Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *