U Brodu 19. porodica dobilo krov nad glavom

V.D. zamjenika direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Juričević,  uručio je danas ključeve obnovljenih stambenih jedinica za 19 povratničkih porodica u Brodu.

Kuće su obnovljene u okviru projekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, potprojekat BH2, a izgradnja je koštala 750 000.

“Danas, zajedno sa ovim ljudima ovdje i njihovim porodicama, osjećam veliko zadovoljstvo što se nakon toliko godina, riješilo pitanje krova nad glavom, što je osnovni preduslov za povratak“, rekao je Juričević i naglasio da će Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije i u narednom periodu pružati pomoć povratnicima, kako iz budžetskih sredstava, tako i donatorskih.

Povratnici su izrazili zadovoljstvo što konačno mogu useliti u svoje vlastitite domove i svojim porodicama obezbjediti normalne uslove za život.

Vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u koji su uključene Srbija, Crna Gora, Hrvatska i BiH iznosi 1,2 milijarde maraka, od čega će za projekte u BiH biti izdvojeno više od 200 miliona maraka.

Sredstva za realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja obezbijedili su donatori, od kojih je najveći EU sa učešćem od 450 miliona maraka, zatim slijede SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, kao i druge zemlje donatori.

Podršku u realizaciji ovog projekta pružili su i UNHCR, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *