U Brodu izgradnja sedam stambenih jedinica namijenjenih izbjeglicama i prognanicima

 

U Brodu bi do kraja godine trebalo da bude završena rekonstrukcija i izgradnja sedam stambenih jedinica namijenjenih izbjeglicama i prognanicima na prostoru ove općine, rekao je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš.

“Ukupna vrijednost projekata koji će se realizirati na području Republike Srpske je oko 70 milijuna KM, a ovo što danas radimo u Brodu je dio Regionalnog programa za svega sedam od trideset kuća, koje će se raditi na prostoru općine Brod, a čija je vrijednost oko 270.000 KM “, istakao je Čordaš koji je u Brodu razgovarao s načelnikom općine Ilijom Jovičićem, izvođačem radova i korisnicima.

Čordaš je naveo da je ovaj projekt već zaživio u Derventi, a da se nada da će realizacija izgradnje sedam stambenih jedinica u Brodu biti završena do kraja ove godine.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić izjavio je da podržava povratak u Brod, te da će se na ovaj način riješiti vrlo važno pitanje.

On je izrazio zahvalnost Čordašu na upornosti da pomogne realizaciju ovog projekta, navodeći da opština Brod sudjeluje u ovom projektu kroz izradu urbanističko-tehničkih uvjeta, projektne dokumentacije, građevinskih dozvola i slično.

Sastanku su nazočili predstavnici tvrtke “EHTA-R” Derventa, kao i korisnici ovog programa.

Pored donatorske vrijednosti, koja u prosjeku iznosi oko 40.000 KM po stambenoj jedinici, općina će osigurati dio učešća, koje je variralo od 10-15 posto, ovisno od cijene projektne dokumentacije, građevinskih dozvola i slično.

Dio Regionalnog programa, namijenjenog za područje BiH realizira se kroz četiri potprojekta koji su izrađeni radi lakšeg grupiranja i apliciranja korisnika – BH1, BH2, BH3 i BH4.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *