Ukop šest žrtava u Kamičanima kod Prijedora

Danas je u u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu klanjana dženaza za šest žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene. Ove godine manja je od planirane zbog mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.  Pet žrtava koje su pronađene su na lokalitetu Korićanske stijene – Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad i Jasim Fazlić te Esad Garibović. Šesta žrtva je Enes Denić, koji je pronađen na lokalitetu Jablanica-Prosara kod Bosanske Gradiške. Najmlađa žrtva koja se danas ukopava imala je u trenutku smrti samo 19 godina.

Dženaza i ukop u Kamičanima su uslovljeni mjerama uvedenim zbog pandemije koronavirusa. Ranije je bilo planirano da se ove godine ukopa ukupno 30 žrtava, ali zbog pandemije koronavirusa mnoge porodice nisu u prilici doći iz inostranstva.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), druga regija po broju nestalih osoba je Prijedor, i do sada je pronađeno i identificirano oko 2.588 žrtava s tog područja, a još uvijek se traga za oko 588 žrtava. Najveća masovna grobnica koja je otkrivena na ovom području jeste Tomašica, iz koje je eshumirano 435 posmrtnih ostataka, od čega 275 kompletnih tijela.

“Tijela ubijenih Prijedorčana pronađena su u 98 masovnih grobnica, a posljednja masovna grobnica koja je otkrivena jeste masovna grobnica u Derventi, na mezarju Prvi kvart, odakle je u septembru 2019. ekshumirano sedam tijela. Njoj je prethodila ekshumacija žrtava iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama 2017., kada je ekshumirano 137 posmrtnih ostataka, iz kojih je dobiveno 112 identiteta”, kazali su ranije iz INO-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Za zločine počinjene na području Prijedora, u Haškom tribunalu i Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je ukupno 38 osoba na 628 godina zatvora, kao i na kaznu doživotnog zatvora, koja je izrečena nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

U Kamičanima će također biti otvorena izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtva iz masovnih grbonica pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića.