Uručeni ključevi 22 kuće za izbjeglice i raseljene osobe u Modriči

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik opštine Modriče Mladen Krekić uručili su juče ključeve korisnicima 22 stambene jedinice koje su izgrađene u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB2/.

Čordaš je istakao da je za izgradnju i opremanje 22 stambene jedinice u Modriči resorno ministarstvo obezbijedilo oko 1.400.000 KM, dok je opština Modriča u projektu, kojim je raspušten Kolektivni centar u Kladarima Donjim, učestvovala sa 185.560 KM.

– U saradnji sa opštinom Modriča nađeno je najbolje rješenje za ove ljude koji će od danas živjeti u stambenim jedinicama građenim prema evropskim standardima – rekao je Čordaš.

On je istakao da se projekat CEB2 odnosi na 609 stambenih jedinica za isto toliko porodica sa više od 1.200 članova.

Čordaš je naglasio da je, osim u Modriči, projekat CEB2 u završnoj fazi u Derventi gdje je izgrađen objekat gerijatrije, te u Trebinju gdje se radovi privode kraju.

– Vjerujem da će naredne godine početi izgradnja stambenih jedinica za ovu populaciju u Doboju – rekao je novinarima Čordaš i istakao da će projekat trajati barem tri godine.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić naglasio je da je raspuštanjem koletivnog centra riješen veliki problem u ovoj opštini, istakavši da je za ovaj projekat opština obezbijedila građevinsko zemljište, projektnu dokumentaciju i kompletnu infrastrukturu.

– Nastavićemo pomagati ovim ljudima i u narednom periodu – rekao je Krekić i podsjetio da je riječ o neprofitnom socijalnom stanovanju gdje će korisnici stanova plaćati zakupninu u skladu sa mogućnostima, a da će opština subvencionisati zakupninu za lica koja nemaju primanja.

Ključeve od stana dobila je i Sofija Vidović izbjeglica iz Zenice koja, nakon smrti supruga, živi sama 10 godina.

– Danas sam se ponovo rodila, život u koletivnom centru bio je noćna mora – rekla je Vidovićeva, koja je nedavno navršila 80 godina.

Na prostoru novog izbjegličkog naselja Modriča Pet izgrađeno je 11 stambenih objekata površine 44,5 metara kvadratnih.

Sve stambene jedinice su opremljene namještajem i bijelom tehnikom.

Svečanoj predaji ključeva prisustovali su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te predstavnici institucija, organizacija i privrednih preduzeća iz Modriče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *