Useljenje 30 porodica u nove stanove

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović zajedno sa v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, predstavnicima lokalne zajednice, donatora, Razvojne banke Vijeća Evrope uručio je ključeve novozgrađenih stanova raseljenim i povratničkim porodicama u općini Derventa. Ključeve novih stanova dobilo je 30 korisnika Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.

Tim povodom je u Derventi organizovana svečana dodjela ključeva stanarima koji su uselili u stanove.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, rekao je kako se u BiH i 25 godina nakon rata institucije bave posljedicama rata.

“Povod je useljenje 30 porodica koje već 25 godina tragaju za svojim stambenim rješenjem, da riješimo njihov problem i unaprijedimo naše bh. društvo. Znamo šta se dešavalo, nanijelo nam je puno problema i mi se 25 godina nakon bavimo posljedicama rata. Mi u BiH još uvijek imamo oko 96.000 raseljenih lica, oko 8.500 izbjeglica iz BiH u zemljama okruženja i velika većina njih ima problema sa stambenim pitanjem”, rekao je Mahmutović.

Dodao je Mahmutović da je BiH uključena u Regionalni stambeni program koji treba da zbrine oko 10.000 osoba.

“Taj program podrazumijeva rješavanje statusa preko 3.000 porodica, odnosno oko 10.000 osoba, uglavnom od donatorskih sredstava, od kojih je većina sredstava Evropske unije. Danas rješavamo stambeno pitanje 30 porodica, objekat je u Derventi i uloženo je preko 1.200.000 KM. Ističem značajnu podršku Općine Derventa koja je obezbijedila zemljište i sve priključke”, rekao je Mahmutović.

 Načelnik Milorad Simić je rekao kako je Općina Derventa učestovala u projektu s oko 80.000 KM.

“Derventa je imala sreću i zadovoljstvo biti partnerom i pored 559.000 eura Općina Derventa je učestvovala s oko 80.000 KM, ako se računa prostor i dozvole. Volio bih da podijelim zadovoljstvo s našim sugrađanima, oni nisu ništa manje Dervenćani, oni su pravi Dervenćani i meni je zadovoljstvo da je rješeno stambeno pitanje na kvalitetan način. Možda može više, možda može bolje, ali život je pred nama. U proteklim danima smo razgovarali o ovome i shvatili da se dobija krov nad glavom, da ćemo zajedno činiti Derventu onim što treba biti i onim što jeste i onim čemu stremimo”, rekao je Simić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *